Miracolul violet-albăstrui al Pădurii din Halle, Belgia

Am reușit și anul acesta să vizităm Pădurea din Halle, Belgia. Este o pădure unică, faimosă pentru veșmintele sale multicolore, pe care și le schimbă de la o săptămână la alta, primăvara.

Pădurea din Halle sau Hallerbos, în original, este situată la periferia orașului Halle, nu departe de Bruxelles, în Belgia. Este o pădure mică, de aproximativ 555 de hectare, exact pe granița dintre Flandra și Valonia. Datorită celor trei culori pe care le îmbracă succesiv primăvara, pădurea devine un loc magic începând cu luna martie. Miracolul durează până în luna mai, când verdele de toate nuanțele domină pădurea.

Pădurea este tânără. Terenul pe care se găsește a fost proprietatea mai multor familii, din diferite țări, de-a lungul secolelor. În timpul primului război mondial, mulți dintre copacii pădurii au fost tăiați de germani, iar lemnul folosit ca materie primă. În 1929 pădurea devine proprietatea statului belgian. În următorii 20 de ani, belgienii reîmpăduresc aria pădurii. Reîmpădurirea este motivul pentru care pădurea este încă tânără, în ciuda celor 90 de ai pe care îi va sărbători în 2019.

Am vizitat prima oară pădurea în 2012. Culorile ei sunt ca vinul. Se schimbă de la un an la altul, în funcție de intensitatea luminii naturale și de vreme. Acești doi factori îi influențează tonurile de culoare. Am folosit același aparat de fotografiat cu aceiași parametri, dar nuanțele de culoare au fost diferite de la an la an. Chiar și norii care filtrează lumina soarelui joacă un rol important în fotografiile făcute de-a timpul anilor.

Pădurea se transformă într-un covor violet-albastrui imediat ce viorelele sălbatice înfloresc. Covorul se albăstrește și se extinde prin acoperirea celor două culori anterioare: galbenul narciselor sălbatice și albul anemonelor de pădure, care clipesc precum stelele pe un veșmântul verde, crud, al frunzelor.

Vizitând pădurea, oricine poate simți emoția de neuitat a cerului oglindit pe pământ, o oglindă sprijinită pe un strat de ceață purpurie ce copleșește totul în jur. La această experiență vizuală unică se adaugă și una olfactivă: parfumul natural al viorelelor.

Covorul violet-albăstrui se păstrează proaspăt pe durata a două-trei săptămâni în aprilie.

Pădurea din Halle a fost recent menționată în mass-media internațională drept o atracție naturală unică. Turiști din lumea întreagă vin să o admire. Pe lângă fotografi profesioniști și amatori, ca mine, am văzut și pictorii cu șevalete care lucrau de zor pentru a imortaliza momentele unice de lumină și culoare.

De la an la an numărul vizitatorilor a crescut semnificativ. Anul acesta a fost dificil să găsim un loc de parcare, așa că ne-am rotit în jurul pădurii peste 30 de minute și în final am parcat mașina departe de intrare, undeva într-un câmp, chiar lângă o cireadă de vaci.

Voluntari de toate vârstele avertizează turiștii să străbată pădurea pe drumurile ei principale și să nu calce pe covorul violet-albăstrui, deoarece bulbii viorelelor sunt foarte fragili. Odată atinși de încălțămintea vizitatorilor, mor și, deci, nu vor mai înflori niciodată.

Articole pe aceeși temă, in română, franceză și engleză:

Pădurea albastră-purpurie din Halle, Belgia (RO)

La forêt bleu-violette à Hal en Belgique (FR)

Hallerbos’s galaxy of windflower stars (EN)

Breathtaking purple-blue carpets of Halle’s Wood (EN)

Halle’s blue-purple emotion in Belgium (EN)

Hallerbos, a piece of the Belgian green heritage (EN)

Advertisements
This entry was posted in Culture, Cultures and communication, Photo-gallery, Travelling and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Miracolul violet-albăstrui al Pădurii din Halle, Belgia

  1. Pingback: Le miracle bleu-violet du Bois de Halle en Belgique | In search of Right Words

  2. Pingback: Hallerbos purple-blue miracle | In search of Right Words

  3. Pingback: Hallerbos, minunea purpurie-albastră a Belgiei | Travelling stories

  4. Pingback: Hallerbos: 2018 Belgian Bluebell Festival | Travelling stories

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s