Vremea lalelelor în Bruxelles

Lalelele sunt pe locul trei în lume, în topul preferințelor noastre, după trandafiri și crizanteme. Lalele sunt flori sensibile, grațioase și elegante. De-a lungul secolelor lalelele au fascinat oamenii, le-au vrăjit sau rupt inimile. Cu toate că nu au fost cultivate în Europa, înainte de secolul al XVI-lea, astăzi fiecare grădinar de pe continent își poate permite să le cumpere și să le cultive.

tulips06

Primăvara este anotimpul când orașul Bruxelles sărbătorește arta horticultorilor săi. În fiecare an, ei se întrec pe ei înșiși cu meșteșugul lor de a realiza creații florale de neuitat pe străzile și în parcurile din oraș.

Se zice că arta florarilor bruxellezi este împrumutată de la vecinii lor, horticultorii olandezi, faimoși pentru menținerea unei tradiții seculare în domeniul cultivării plantelor ornamentale.

Olanda își merită titlul de “Țara lalelelor“, chiar dacă lalelele au ajuns aici din Asia Centrală.

tulips09

Povestea lalelei

Se spune că turcii au început să cultive lalele în jurul anului 1000 I.H. Ei consideră laleaua un simbol al iubirii. Legenda lalelei spune că un prinț a iubit o servitoare care a fost ucisă la scurt timp după ce s-au cunoscut. Pentru a onora memoria ei, prințul a galopat cu calul său până când a fost rănit pe o stâncă ascuțită de munte. O lalea stacojie, formată din picăturile sale de sânge, a apărut pe stâncă.

Din timpuri încă neștiute laleaua a căpătat statutul de simbol național al Turciei. Planta a fost adoptată mai apoi de poporul olandez, începând cu secolul al XVI-lea.

Tulipmania

Tulipmania a fost un fenomen pe scară largă în Olanda, la scurt timp după secolul al XVI-lea. Istoricii încă cercetează arhivele pentru a vedea dacă acest lucru s-a întâmplat în realitate sau a fost doar o idee strategică de marketing.

tulips03

Carolus Clusius, un botanist olandez, este cel care a adus primii bulbi de lalele din Turcia în Olanda. Clusius a avut nevoie de ceva timp pentru a observa dacă plantele se adaptează la noul mediu. Pentru că el a făcut acest experiment pe ascuns oamenii au crezut că bulbii valorează mulți bani. De aceea aceștia au furat bulbi din grădina sa. Se spune că mulți olandezi doreau să posede un bulb miraculos.

Acesta a fost momentul în care tulipmania a început și a durat mulți ani după. A fost o perioadă când bulbii serveau chiar ca monedă de plată.

Clusius a ajuns la concluzia că plantele se adaptează perfect climatului oceanic. Prin urmare, cultivarea lalelelor a evoluat peste ani și a fost la îndemâna oricui, nu numai în Olanda, dar și în alte țări europene și din întreaga lume.

Ceea ce admirăm deci astăzi, lalelele și peisajele florale precum și grădinile din Bruxelles, sunt o artă ce a evoluat în ultimele cinci veacuri.

Advertisements
This entry was posted in Culture, Cultures and communication, Travelling and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s