Catedrala din Aachen, Germania: Opt motive pentru a o vizita

Am văzut multe catedrale în viața mea, dar Catedrala din Aachen sau Aachener Dom, în germană, este cea mai aproape de sufletul meu.

Monumentul, care este cea mai veche catedrală construită în nordul Europei, este un loc magic unde au fost încoronați multi dintre împărații din vechile timpuri.

Catedrala este considerată o capodoperă arhitecturală de o frumusețe de neegalat, cu vitraliile sale superbe, pereți de marmură remarcabili și dale miniaturale de mozaic în aur care decorează podelele, tavanul și altarul.

img_4870

Există opt motive pentru care această catedrală este unul dintre locurile mele preferate. Prefer să rămân la opt motive, pentru a lega cumva cifra “opt” de un simbol important al Catedralei din Aachen, un simbol încorporat în Octagonul carolingian, descris mai pe larg în acest articol.

  1. O combinație a trei stiluri architecturale care îți taie respirația

Monumentul ca atare combină două stiluri arhitecturale majore, cel carolingian și cel gotic, cu urme vizibile ale stilului ottonian.

Principala caracteristică a stilului carolingian este intrarea în catedrală, situată în partea de vest. Intrarea se numește Westwork (Westwerk în limba germană). Westwork este format din două turnuri care susțin câteva încăperi dispuse pe două etaje.

În timp ce vizitam catedrala, am remarcat prezența unor elemente de arhitectură bizantină, din țara mea natală. Se pare că ele își au originea în stilul carolingian, care s-a dezvoltat în timpul Imperiului Carolingian și care se bazează pe arhitectura creștină din Imperiul Roman.

Elementele stilului gotic sunt vizibile în structura altarului catedralei în timp ce elementele de stil ottonian s-au folosit mai ales în zona tronului imperial al lui Carol cel Mare.

  1. Capela Palatină sau Octagonul carolingian

Capela Palatină este de fapt o cameră octagonală, cu două etaje, cu stâlpi puternici care susțin o galerie impresionantă, închisă cu o cupolă. Zidurile Capelei, stâlpii și tavanul sunt acoperiți de picturi din mozaic, care sunt de o deosebită și rară frumusețe.

aachen_carolingianoctagon1_cupola

  1. Geometrie și simboluri unice

De-a lungul secolelor experții au efectuat mai multe măsurători ale Catedralei ca să explice dimensiunile sale și ca să identifice simbolurile pe care acestea le poartă. Experții au ajuns la concluzia că explicația plauzibilă ar fi chiar pasul carolingian, o unitate de măsură introdusă chiar de către Carol cel Mare.

Se știe că renumitul împărat Carol cel Mare a introdus unități de măsură pentru greutate și lungime care să fie uniforme în imperiul său pentru a asigura un sistem de referință unic. Un picior carolingian reprezintă aproximativ o treime dintr-un metru.

aachen_carolingianoctagon1

Forma octagonală a Capelei Palatine simbolizează promisiunea de viață eternă. Un alt simbol este numărul “zece” care reprezintă perfecțiunea în arhitectura medievală. Atât forma circulară a cupolei Capelei cât și înălțime sa măsoară o sută de picioare carolingiene. Suta este un multiplu de zece, deci și această caracteristică explică simbolistica lui “zece”.

  1. Altarul gotic

Altarul Catedralei Aachen este un simbol al arhitecturii gotice, remarcabil prin dimensiunile și designul său. Suprafața ferestrelor acoperă aproximativ 1.000 de metri pătrați și de-a lungul timpului a botezată Glashaus (Casa de sticlă). Suprafața este din nou, un multiplu de zece, care se adaugă la simbolistica lui zece.

aachengothicchoirhenrysambon

Altarul adăpostește apostolii și Karlsschrein, sarcofagul care cu osemintele lui Carol cel Mare, ce se odihnesc în Capela Palatină.

Pereții cu vitralii lasă lumina zilei să pătrundă adânc în Catedrală, filtrând-o într-o manieră unică.

  1. Capelele laterale

Există șapte capele care fac parte din ansamblul catedralei din Aachen. Cinci dintre ele sunt plasate în jurul Octagonului carolingian, în timp ce alte două capele sunt situate în vechea mănăstire și în curtea Catedralei.

img_4883

Cele cinci capele principale sunt: Capela Sf. Matei, Capela Sf. Ana, Capela Ungariei, Capela Sf. Nicolae & Sf. Mihail și Capela St. Charles & Hubert. Celelalte două capele sunt: Capela Sfinților și Capela Botezului.

  1. Candelabrul lui Barbarossa

Acest candelabru celebru poartă numele împăratului Barbarossa, cel care l-a donat Catedralei. Candelabrul este format din opt (din nou simbolul opt) arce aranjate pe o structură circulară, suspendată cu un lanț.

aachen_barbarossa_chandelier1

  1. Marienschrein, una dintre cele mai importante comori ale secolului al XIII-lea

Marienschrein sau sarcofagul Sfintei Maria adăpostește patru obiecte celebre: veșmântul Fecioarei Maria, scutecele pruncului Isus, veștimentele lui Isus de pe cruce și acoperământului lui Ioan Botezatorul. Marienschrein este depus într-o vitrină de sticlă protejată în altarul Catedralei.

aachen_marienschrein1

Sarcofagul este decorat cu scene reprezentând cei doisprezece apostoli, Hristos, Fecioara Maria și Carol cel Mare. Aproape o mie de pietre prețioase au fost folosite pentru decorarea sarcofagului.

  1. Amvonul lui Henry II

Amvonul lui Henry II a fost executat între 1002 și 1014, în urma comenzii lui Henric al II-lea, un împărat roman.

aachen_henrys_ambon

Se spune că decorațiile amvonului sunt piese emblematice de artă din perioada ottoniană. Amvonului este acoperit cu aur și bogat ornamentat cu pietre prețioase.


Dacă ați vizitat Catedrala din Aachen, vă rog să împărtășiți impresiile dumneavoastră printr-un comentariu pe această pagină. Mulțumesc!

Advertisements
This entry was posted in Culture, Cultures and communication, Photo-gallery, Travelling and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s