Biserica memorială Kaiser Wilhelm din Berlin, o punte symbol

Există un loc în Berlin, unde două lumi se întâlnesc pe o punte simbolică. Această punte amintește de ororile războiului și voința Germaniei de a-și clădi o nouă viață după cel de-al doilea război mondial.

Locul acesta este celebra biserică memorială Kaiser Wilhelm. De-a lungul anilor, biserica a devenit un simbol dublu pentru berlinezi. Este o mărturie despre ororile războiului și despre voința lor de a închide un capitol al istoriei pentru a-și clădi o viață nouă.

img_4687

Auzisem despre această biserică al cărei mozaic interior este bine cunoscut în întreaga lume. Doream să o vizităm și iată că am reușit în cele din urmă.

Biserica este situată în Breitscheidplatz, un loc faimos în inima Berlinului de Vest. Apropiindu-ne de biserică ne întrebam de ce o astfel de clădire celebră este umbrită de o construcție modernă.

Există o explicație. Municipalitatea a decis să păstreze ruinele bisericii după protestul berlinezilor care nu au dorit să aprobe decizia autorităților de a demola ruinele.

În schimb, autoritățile au decis să atașeze bisericii o construcție modernă – un foaier și o clopotniță. Construcția este octogonală, cu ferestre în formă de fagure de miere, cu vitralii de un albastru electric. Constructia a început în 1957 și a fost terminată în 1963. Vitraliile precum și acustica ei i-au adus o faimă mondială.

bluewindowschurch

O repetiție pentru evenimentele de advent în foaierul & clopotnița cu celebrele vitralii albastre

Berlinezii nu și-au pierdut simțul umorului. Ei au poreclit vechea și noua clădire “Lippenstift und Puderdose” (Rujul și cutia de pudră).

Turnul cu ceas

img_4659

Turnul bisericii are un ceas clasic cu cifre romane. Noaptea, atât luminile ceasului precum și cele ale bisericăii împrăștie o lumină difuză, calmă, de un albastru electric. Lumina este produsă cu o tehnologie modernă și ieftină.

Simbolul reconcilierii

Astăzi biserica și turnul său adăpostesc o serie de obiecte simbolice: Statuia lui Hristos, deteriorată de bombardamente, Crucea de cuie – formată din cuie provenind din acoperișul Catedralei Coventry, de asemenea distrusă de bombe în cel de-al doilea război mondial – o icoană ortodoxă rusă și o galerie foto care prezintă biserica înainte și după bombardament.

Atât crucea de cuie precum și icoana rusească, găzduite aici, sunt simboluri ale reconcilierii dintre cele trei țări, care au fost o dată în război. Aceste simboluri vorbesc despre o valoare culturală universală: înțelegerea și toleranța între oameni, indiferent de credința, rasa și cultura lor.

Mozaicul impresionant al bisericii

Cea mai impresionantă parte a bisericii este pictura mozaicată, considerată o cronică despre Prusia până la Kaiser Wilhelm. Este un mozaic venețian, care decorează tavanul, pereții și podeaua.

Galerie foto: Mozaicul de pe tavanul și zidurile bisericii memoriale Kaiser Wilhelm, Berlin, Germania

img_4728

Arhanghelul Mihail luptă cu balaurul; mozaic pe podeaua bisericii

Advertisements
This entry was posted in Culture, Cultures and communication, Travelling and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s