Berlinul şi ursul, mascota sa

Ursul a fost simbolul heraldic al Berlinului timp de secole. Este şi astăzi simbolul principal pe drapelul oraşului. Din anul 2001, acest simbol s-a transformat într-o mascotă, ce a fost imediat adoptată de berlinezi. Ursul are o forma standard a corpului, arată ca o statuie şi se poate vedea peste tot în oraş, în diferite dimensiuni ş culori.

img_4563

Ursul este reprezentat stând pe picioarele din spate, cu brațele ridicate. Mascota în sine transmite un mesaj de deschidere, prietenie şi speranță.
De-a lungul ultimilor 15 de ani, orașul Berlin a fost populat cu urși de toate dimensiunile şi culorile, astfel încât oricine îi poate întâlni la tot pasul: în fața clădirilor, în parcuri şi magazine.

Ideea de a popula oraşul cu urşii-statui a fost împrumutată de la proiectul “United Buddy Bears”, un proiect derulat în anul 2001. Mesajul cheie al proiectului este promovarea înțelegerii, păcii și armoniei.

În 2002, prima expoziție pe scară largă a grupat un număr impresionant de urși, ținându-se de mână, într-un cerc în jurul Porții Brandenburg. De atunci colecția de urşi a călătorit în întreaga lume pentru a împărtăși mesajul de toleranță, înțelegere și pace.

Multe orașe din întreaga lume au găzduit expoziția itinerantă.

Eva și Klaus Herlitz au creat prototipul ursului, cu ajutorul sculptorului Roman Strobl.

Berlinezii spun că, de la inițierea proiectului, în 2001, artiștii au pictat aproape 350 de urși care au fost amplasați pe străzile Berlinului. Astăzi, mascota urs face parte din peisajul orașului și completează armonios peisajul citadin, în diferite culori şi forme.

Proiectul “United Buddy Bears” a devenit un succes mondial datorită mesajului său simplu precum și datorită implicării a 240 de artiști reprezentând peste 150 de țări.

Advertisements
This entry was posted in Culture, Cultures and communication, Travelling and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s