Ceasul de apă-saxofon din Dinant, Belgia

În timp ce vizitam orașul Dinant din Belgia, am descoperit o statuie care înfăţişează un saxofon uriaş, din sticlă. Statuia se găseşte în curtea primăriei oraşului, unde a fost amplasată în 2014. Statuia este o operă de artă de excepţie ce aparţine lui Bernard Tirtiaux, un artist sticlar belgian, care este, de asemenea, actor, cântăreț și scriitor.

IMG_4228

Ceasul de apă-saxofon din curtea Primariei Dinant, Belgia

Rolul acestui ceas de apă a fost de a număra zilele ce se scurgeau de la dezvelirea statuii, în februarie 2014, până la 6 noiembrie 2014, ziua aniversării celor 200 de ani de la nașterea lui Adolphe Sax, inventatorul saxofonului.

Ceasul de apă-saxofon este uriaş şi înglobează un alt simbol al locului. Saxofonul plutește pe valurile Meusei și este însoţit de stalactite și stalagmite, confecţionate tot din sticlă. În contextul aniversar din 2014, stalactitele si stalagmitele sunt metafora de legătură cu Peştera La Merveilleuse, o altă atracţie locală.

IMG_4229

Soclul statuii este confecționat din sticlă provenind din Cuneo, regiunea Piemont a Italiei.

IMG_4239

Intrarea principala a Primariei Dinant

Mecanismul prin care apa curge prin ceas este o realizare de mare precizie. Mecanismul permite unei picături de apă să treacă la fiecare opt secunde. Numărătoarea a durat 273 zile!

IMG_4219

Intrarea în curtea Primariei Dinant

Statuia cântăreşte 4 tone, iar la realizarea ei s-au folosit 250 de cartușe de silicon.

Nici că se putea găsi un loc mai bun pentru găzduirea statuii. Ea a fost amplasată în curtea primăriei oraşului, un loc liniştit, plin de verdeaţă şi la adăpost de forfota oraşului. Curtea primăriei este locul de odihnă preferat atât de turiști cât şi de localnici.

Advertisements
This entry was posted in Culture, Cultures and communication, Travelling and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s