Podul saxofoanelor din Dinant, Belgia

Orașul Dinant este ca un cuib de piatră așezat pe râul Meuse, chiar în inima provinciei Namur, în Valonia, Belgia. Dinant este faimos în întreaga lume pentru o serie de lucruri, dar mai ales pentru istoria saxofonului, biscuiții de Dinant, fabricați din făină de grâu și miere, precum și pentru tradiția fabricării obiectelor din cupru și alamă.

În Dinant saxofoanele sunt peste tot: în magazine, restaurante și chiar pe podul principal care leagă cele două maluri ale râului. Saxofonul a devenit emblema orașului pentru că inventatorul său, Adolphe Sax, s-a născut aici.

IMG_4331

Statuia lui Adolphe Sax, în fața casei în care s-a născut

În 2014, Belgia a sărbătorit 200 de ani de la nașterea lui Adolphe Sax, inventatorul care a revoluționat muzica, fie ea clasică, jazz, blues sau rock.

Purtând numele lui Charles de Gaulle, rănit aici, în 1914, podul leagă cele două maluri ale râului Meuse. O plimbare pe pod e o ocazie de a descoperi o colectie impresionanta de statui-saxofon, decorate cu motive în culori tari, luminoase. Statuile au motive culturale specifice țărilor membre ale Asociației Internaționale Adolphe Sax. Asociația organizează concursuri internaționale de saxofon la fiecare patru ani.

Ïn timp ce steagurile și saxofoanele se oglindesc în apele albastre ale râului, podul este punctul de unde se deschide o priveliște de neuitat către Cetate și împrejurimile sale. Fiecare statuie-saxofon poartă o mică etichetă în partea de jos cu numele țării este parte a colecției de saxofoane de pe pod.

Cu o lungime de aproximativ 55 m, podul a fost martorul evenimentelor istorice din regiune, din cele mai vechi timpuri și până în prezent. Podul a fost distrus și reconstruit de câteva ori.

Construcția actuală a fost terminată în 1953, după distrugerea sa în 1940, când belgienii l-au dinamitat pentru a împiedica pe germani să traverseze râul.

Advertisements
This entry was posted in Culture, Cultures and communication, Music and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s