Muzeul Vinului din Ehnen: O poveste despre vinificație și degustare de vinuri

Ehnen este un sat în Luxemburg, situat pe malul râului Moselle. Satul, care are aproximativ 500 de locuitori, este renumit în întreaga lume pentru Muzeul Vinului și pentru biserica sa în formă de cerc.

Am vizitat Muzeul Vinului și primul lucru care m-a impresionat a fost poziția sa unică. Muzeul se află între râu și un deal cu soiuri celebre de struguri. Clădirea muzeului este fosta resedință a unei celebre și prospere familii numită Wellenstein.

Camerele muzeului și exponatele pe care le adăpostesc spun povestea artei vinificației în regiune. Ghidul, care vorbea engleza, precum și limbile oficiale ale Luxembourgului – luxemburgheza, franceza și germana – ne-a prezentat echipamente, unelte și instrumente vechi, folosite la lucrările specifice din lunile ianuarie până în decembrie, ale fiecărui an.

Sunt unelte, instrumente și mașini necesare pentru lucrările de întreținere, precum tăierea viței de vie, pluguri pentru fertilizare, arzătoare cu combustibil lichid și aspersoare de pulverizare folosite impotriva înghețurilor de primăvară, pompe pentru stropit sulfat, utilizate contra paraziților viței de vie.

Din familia uneltelor, instrumentelor și mașinilor necesare pentru producția de vin am văzut găleți, coșuri, rezervoare, lopeți, diverse teascuri pentru presarea strugurilor, ulcioare de vin, pâlnii, pompe, supape, site pentru vinificație, precum și diverse recipiente pentru vin, butoaie, sticle și damigene.

Am aflat că Valea Moselle oferă condiții favorabile culturii de soiuri de struguri precum Elbling, Rivaner, Auxerrois, Pinot blanc, Pinot gris, Riesling și Traminer.

Am avut ocazia de a degusta câteva vinuri din regiune. A fost experiență unică și plină de satisfacții. Oarecum regiunea reunește arome de vin din țările vecine – Belgia, Franța și Germania – și păstrează bine identitatea și tradițiille vinului din regiune și din țară. Potrivit motto-ul-lui surprins într-una dintre fotografiile acestei galerii, se spune că Luxemburgul este țara mică a vinurilor mari!

 

Advertisements
This entry was posted in Culture, Travelling and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Muzeul Vinului din Ehnen: O poveste despre vinificație și degustare de vinuri

  1. Foarte interesant! Chiar mi-ar fi placut si mie sa merg acolo! 🙂

  2. petrudumitru says:

    Pai mergem la vara. Este o regiune vecina cu Germania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s