Ilustrate din sudul Franței: Promenada englezilor din Nisa

Promenada englezilor din Nisa este, fără îndoială, blazonul orașului din sudul Franței.

Promenada este o fâșie de pământ paralelă cu țărmul mării, pe coasta Nisei, ce se întinde de la capătul estic al orașului până la aeroport. Are aproximativ șapte kilometri și este străjuită de palmieri pe partea uscatului. Cele mai multe atracții ale orașului sunt ușor accesibile de pe Promenadă.

O plimbare pe Promenada englezilor

O plimbare pe Promenada englezilor

Promenada este una dintre cele mai aglomerate zone din Nisa, unde bicicliști și pietoni se plimbă nestingheriți, în timp ce vehiculele folosesc bulevardul paralel, în cele două direcții.

Promenada englezilor există de mai mult de 250 de ani. Cu mult timp înainte de secolul al XVIII-lea, pe coasta Nisei, pe locul Promenadei de azi, era doar o plajă sărăcăcioasă, acoperită de pietre mici iar casele erau departe de coastă.

Promenada văzută de pe Dealul Cetății

Promenada văzută de pe Dealul Cetății

În secolul al XVIII-lea Nisa a devenit destinația de vacanță preferată a multor aristocrați care au descoperit climatul benefic ale zonei. Mersul pe jos, de-a lungul coastei, fusese o activitate de vacanță preferată a aristocraților englezi. Ei erau turiștii obișnuiți ai locurilor în căutarea unui climat mai blând decât iernile grele din Anglia. În scurtă vreme au decis să construiască această promenadă.

Astăzi, Promenada e străjuită de clădiri superbe, care privesc către mare, în așteptarea turiștilor. Clădirea mea preferată este Negresco, un hotel legendar, de talie mondială, nu numai pentru că a fost construit de un român, Henry Negresco, dar și pentru stilul său arhitectural neoclasic de o frumusețe uluitoare.

Hotelul Negresco

Hotelul Negresco

Construit în 1913, hotelul a găzduit celebrități din întreaga lume precum Regina Elisabeta II, Ducele și Ducesa de Windsor, Beatles, Ava Gardner, James Dean, Frank Sinatra, Ernest Hemingway, Edith Piaf, pentru a aminti doar câteva nume.

Intrarea principală a Hotelului Negresco

Intrarea principală a Hotelului Negresco

Mulți artiști au încercat să imortalizeze Promenada din timpul lor.

Casă veche cu vedere la mare, pe Promenadă

Casă veche cu vedere la mare, pe Promenadă

Opera mea preferată este “Fereastră pe Promenada englezilor, Nisa”, de Raoul Dufy, un pictor francez care a pictat capodopera aceasta în 1938.

Promenada englezilor, Nisa, Franța: Foto Album

Tocmai am aflat că administrația orașului Nisa a depus o cerere de candidatură pentru a considera Promenada parte a patrimoniului mondial UNESCO. Farmecul și notorietatea Promenadei o fac un candidat serios pentru acest titlu.

Advertisements
This entry was posted in Culture, Travelling and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s