Ilustrate din sudul Franței: Portul Lympia din Nisa

Nisa nu a avut niciodată un port propriu până la mijlocul secolului al XVIII-lea. Portul Lympia sau mai simplu Portul Nisa arată ca un cuib multicolor, în inima orașului. Clădirile din zona portuară sunt de o bogăție arhitecturală neobișnuită. Arhitectura locului combină stilul renascentist italian cu accente de baroc împrumutate din Torino.

Fiind oarecum ascuns în spatele Dealul Cetății, Portul este punctul terminus al faimoasei Promenade a englezilor. Ajungând la port ne-am putut bucura de o perspectivă largă către apele clare și turcoaz ale Mării Mediterane. Portul are o poziție strategică și de-a lungul timpului a fost bine protejat de Dealul Cetății și râul Paillon, cel peste care s-a construit faimoasa Promenadă Paillon.

Portul Lympia văzut de pe Dealul Cetății

Portul Lympia văzut de pe Dealul Cetății

Numele Portului, Lympia, vine de la sursa de apă a unui lac, care se găsea pe locul unde s-a construit portul.

Astăzi Portul are două activități comerciale principale. Prima constă în transportul cimentului către diferite destinații. A doua mare activitate comercială este transportul de turiști. Pescuitul, din păcate, nu mai este o activitate importantă în zona portuară.

Portul are o linie de conectare de mare viteză către Corsica. Turiștii pot veni cu mașina aici, o pot lăsa în parcare și apoi pot lua un iaht către orice destinație. Poate voi face și eu asta într-o zi, cine știe?

Farul Portului Lympia văzut de pe Dealul Cetății

Farul Portului Lympia văzut de pe Dealul Cetății

Farul vechi a fost înlocuit și renovat de mai multe ori. În 1909 farul a fost echipat cu o lumină roșie. În 1916 a fost înlocuit cu un sistem care clipea la fiecare cinci secunde.

În 1928 farul a fost înlocuit, iar turnul renovat. În 1945 farul a fost parțial distrus în timpul războiului. În 1952 Portul a fost dotat cu un far modern, automatizat, pentru a face față cerințelor navigării moderne.

În timp ce vizitam Portul am aflat că zona coastei din Nisa a fost lovită de tsunami în 1979 și 2010. La 16 octombrie 1979 au avut loc patru evenimente în Nisa: o alunecare de teren la aeroport, o alunecare de teren sub apă și două tsunami.

Portul Lympia din Nisa: Album foto

Nu există nici o explicație clară a evenimentelor. Rapoartele oficiale sunt secrete pentru următorii 100 de ani.

În anul 2010 au existat unele daune pe coastă, ce au fost provocate de o furtună puternică, ce a generat valuri uriașe. Localnicii au numit fenomenul “micul tsunami”.

Advertisements
This entry was posted in Culture, Travelling and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s