Ilustrate din sudul Franței: Piața Masséna din Nisa

Piața Masséna este chiar în centrul orașului Nisa și este una dintre cele mai mari piețe din oraș. Este o veritabilă plaza mediteraneană, care însumează identitatea culturală a orașului. Piața unifică vechiul oraș și Nisa zilelor noastre într-o entitate coerentă. Piața este pietonală. Doar un tramvai traversează piața, care leagă cele două părți ale Nisei.

Piața Masséna din Nisa

Piața Masséna din Nisa

Clădiri neoclasice roșii impresionante înconjoară piața, lăsând loc suficient Fântânii Soarelui “Fontaine du Soleil”, în mijlocul căreia se află statuia lui Apollo. Apollo este înconjurat de alte cinci statui inspirate din mitologia greacă. Ele par să păzească fântâna. Statuile sunt Pământul, Marte, Venus, Saturn și Mercur.

TFontaine du Soleil cu Apollo înconjurat de Pământ, Marte, Venus, Saturn și Mercur

Fontaine du Soleil cu Apollo înconjurat de Pământ, Marte, Venus, Saturn și Mercur

Culoarea roșie a clădirilor se asortează natural cu albastrul cerului și cu verdele palmierilor și pinilor.

Piața Masséna dintr-un alt unghi

Piața Masséna dintr-un alt unghi

Piața Masséna adăpostește de asemenea un grup de șapte statui care pe timpul nopții sunt luminate. Statuile au fost create de către Jaume Plensa, un artist catalan.

Potrivit explicațiilor din ghidurile turistice, cele șapte statui simbolizează cele șapte continente. Ansamblul statuar se numește “Conversație la Nisa”, ceea ce sugerează că piața are, înainte de toate, rolul de a încuraja comunicarea interculturală, nu numai între turiști, dar și între localnici.

TCele șapte statui și tramvaiul care traversează piața

Cele șapte statui și tramvaiul care traversează piața

În timp ce statuile sunt luminate pe timp de noapte, culorile se schimbă treptat, astfel încât totul în jur se transformă într-un spectacol de lumină.

Turiști prin Piața Masséna

Turiști prin Piața Masséna

Ni s-a spus că luminile statuilor sunt bine sincronizate, astfel încât fiecare secvență de lumină aduce o culoare din spectrului luminii, care, după cum se știe, este compus din roșu, oranj sau portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet.

Momentul aceasta a fost o ocazie de a-mi reaminti lecția de fizică despre spectrul luminii. Profesorul ne-a dat o abreviere cheie a culorilor, care e specifică limbii române, bineînțeles. Este ROGVAIV și este compusă din primele litere ale fiecărei culori. Nu știu dacă o asemenea abreviere există în alte limbi.

Una dintre cele mai frumoase clădiri neoclasice din Piața Masséna

Una dintre cele mai frumoase clădiri neoclasice din Piața Masséna

Piata Masséna a fost construită în 18 ani, din 1832 până în 1850. Datorită locației sale centrale, în inima orașului, este locul perfect pentru evenimente de amploare: Ziua Națională, Piața de Crăciun, Carnavalul de la Nisa și multe altele.

Advertisements
This entry was posted in Culture, Travelling and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s