Ilustrate din sudul Franței: Promenada Paillon din Nisa

Promenada Paillon din Nisa este un coridor mare, verde ce leagă zona de la Teatrul Național cu Promenada englezilor pe litoral. Promenada Paillon este de fapt un parc urban întins pe 12 ha. Se numește Paillon pentru că se întinde deasupra albiei râului cu același nume.

Râul a fost acoperit cu un parc urban pentru mai multe motive. Paillon-ul inunda deseori Nisa, fiind un torent de munte. Administrația orașului a rezolvat acest neajuns prin construirea parcului, și deci a creat un spațiu de divertisment atât pentru localnici cât și pentru turiști. Lungimea Promenadei este de aproximativ 1,2 km.

Jeturile de apă în acțiune pe Promenada Paillon din Nisa

Jeturile de apă în acțiune pe Promenada Paillon din Nisa

Locuitorii Nisei sunt foarte mândri de acest parc. E un veritabil covor verde în inima orașului care se unește cu cel albastru, al Mării Mediterane, spre care se îndreaptă. Promenada joacă, de asemenea, rolul unui simbol cultural. Spațiul stabilește o legătură coerentă între accentul puternic italian al arhitecturii orașului vechi și arhitectura fascinantă franceză a clădirilor din jur, datând din secolul al XIX-lea.

Promenada oferă multe atracții. De exemplu se poate face turul vegetației lumii printr-o simplă plimbare. Există plante de pe toate continentele lumii.

Efectul de oglindă ce se formează în momentul în care jeturile de apă se opresc

Efectul de oglindă ce se formează în momentul în care jeturile de apă se opresc

Zona mediteraneană este cel mai bine reprezentată, cu stejari, pini, chiparoși, măslini, viță de vie, rodii, smochini și multe altele.

Zona cea mai surprinzătoare este oglinda apei de pe Promenadă, un spațiu gigantic în aer liber, cu 128 de jeturi de apă, un fel de mini-fântâni arteziene ce se ridică în aer în mod aleatoriu.

Nimeni nu știe când apa va țîșni. Am văzut copii cu părinții lor, așteptând cu nerăbdare pornirea jeturilor ca să se bucure de un duș natural în soare. Se bucurau de fiecare moment acvatic, având în vedere temperatura exterioară de 32 grade.

Când jeturile țîșnesc, pe promenadă se formează un lac imens. În lumina blândă a soarelui se crează un efect magic de oglindă. Efectul de oglindă este creat natural atunci când jeturile de apă se odihnesc pe Promenada Paillon.

Este greu de imaginat oglinda apei în timpul iernii. Sau poate jeturile hibernează.

Jeturile de apă din fața Pieței Masséna în Nisa

Jeturile de apă din fața Pieței Masséna în Nisa

În fața Liceului Masséna spațiul Promenadei este dedicat unei grădini unde crește numai o floare, ce este faimoasă în Nisa. Grădina este populată cu garoafe de toate culorile (Dianthus caryophyllus). Locuitorii Nisei doresc parcă să ne reamintească zilele când erau lideri mondiali ca florari, depășind cu mult Olanda.

Am citit undeva că Nisa era capitala mondială a florilor prin anii 1950 și 1960. Din cauza unei ciuperci periculoase și nevoii de a îmbogăți patrimoniul imobiliar, localnicii au pierdut titlul în favoarea olandezilor.

Nu ajunge o singură zi pentru a explora toate colțurile Promenadei Paillon. Ne vom întoarce cu siguranță în aceste locuri.

Advertisements
This entry was posted in Culture, Travelling and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s