Ilustrate din sudul Franței: Piața Tribunalului din Nisa

Palatul Tribunalului, împreună cu Palatul Rusca și Turnul cu Ceas sunt cele mai atractive cladiri din Piața Tribunalului din Nisa, unde se poate ajunge ușor dinspre Curtea Saleya sau Piața Massena din Nisa, Franța.

Palatul Tribunalului din Nisa, Franța

Palatul Tribunalului din Nisa, Franța

Palatul Tribunalului este o capodoperă în stil neoclasic. Chiar dacă a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea, Palatul denotă o eleganță unică, ce îl face contemporan cu noi. Motto-ul francez “Libertate, Egalitate, Fraternitate”, este prezent pe partea frontală a clădirii.

Semețul Turn cu Ceas Rusca din Nisa, văzut de pe Dealul Castelului (în partea dreaptă)

Semețul Turn cu Ceas Rusca din Nisa, văzut de pe Dealul Castelului (în partea dreaptă)

Partea frontală a Palatului constă dintr-un rând de coloane impresionante, peste care se odihnește acoperișul tradițional roșu. Scara frontală a Palatului este de asemenea neoclasică. Este suficient de înaltă pentru a permite vizitatorilor să admire piața dintr-un unghi mai înalt.

TPartea frontală a Palatului Tribunalului într-o seară de vară, pe când răsărea luna

Partea frontală a Palatului Tribunalului într-o seară de vară, pe când răsărea luna

În partea opusă a Palatului Tribunalului se găsesc Palatul Rusca și semețul său Turn cu Ceas. În trecut Palatul Rusca găzduia trupe militare. Palatul poartă numele Rusca, cel care a fost generalul de încredere al lui Napoleon. Astăzi Palatul Rusca e o anexă a tribunalului.

Palatul Rusca Palatul, la ora serii, în iulie 2015

Palatul Rusca Palatul, la ora serii, în iulie 2015

Turnul cu Ceas Rusca se înalță către cer dintr-un colț al palatului. Arhitectul Bernard Spinetta a construit Turnul cu Ceas inițial, în jurul anului 1700. De-a lungul secolelor clădirea a fost transformată și adaptată de mai multe ori. Cele mai recente lucrări de renovare au avut loc în 1987, cu ocazia construirii unei parcări subterane.

Turnul cu Ceas Rusca

Turnul cu Ceas Rusca

Piața Tribunalului este pavată cu pietre multicolore, care, împreună cu fântâna centrală, captează razele soarelui în fiecare moment al zilei. Turnul cu Ceas la rândul său împrumută diferite culori și nuanțe pe durata zilei, în funcție de vreme și momentul zilei.

Turnul cu Ceas în prag de noapte

Turnul cu Ceas în prag de noapte

Piața Tribunalului din Nisa nu este doar un loc preferat al turiștilor, dar și al localnicilor. Aici au loc concerte în aer liber precum și alte evenimente. Unul dintre evenimentele deja celebre în oraș este întâlnirea lunară a iubitorilor de carte.

Advertisements
This entry was posted in Culture, Travelling and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s