Ilustrate din sudul Franței: Opera din Nisa

Dacă în Nisa există multe clădiri superbe, cea a Operei este una dintre cele mai uimitoare din oraș. Opera este situată în orașul vechi din Nisa și are două fațade: una către Cheiul SUA și a doua cu vedere către strada Saint-François-de-Paule.

Clădirea a purtat inițial numele de Teatrul Municipal. În 1902 este redenumită Opera orașului Nisa. Clădirea Operei a fost declarată monument istoric în 1993, iar în anul 2000 si-a redobândit identitatea arhitecturală, după mulți ani de ajustări.

3_2015_Nice_Iulie 940

Opera oglindește, în stilul său arhitectural, o realitate culturală specifică orașului Nisa. Este o realitate care combină tradițiile arhitecturale ale orașului atât la exterior cât și în interior. Specialiștii spun ca acest stil este un exemplu de “încrucișare” a culturilor italiene și franceze, cele care au marcat și marchează viața și istoria acestor locuri.

Interiorul Operei dă spectatorilor senzația de confort și libertate. Cei care au văzut spectacole la Opera din Nisa spun că au simțit libertatea de a „savura” sunetele, într-o încăpere cu o acustică excelentă. Aici au răsunat multe din vocile celebre ale lumii.

1_2015_Nice_Iulie 781

Clădirea inițială a Operei a fost terminată în secolul al XVIII-lea. Din acel moment a evoluat de la o structură de lemn, clădirea inițială, până la ceea ce vedem astăzi. Clădirea este o piesă reprezentativă pentru stilul Second Empire, un stil care a fost la modă în secolul al XIX-lea, nu numai în Franța, dar peste tot în lume.

Clădirea este decorată din belșug cu ornamente din fier forjat. Are ferestre duble, maiestoase, o intrare acoperită de a copertină, uși duble, coloane zvelte care o susțin, o mansardă și câteva scări în față. Cea mai uimitoare parte a clădirii este colțul rotunjit. Colțul rotunjit este o caracteristică relevantă a stilul Second Empire. Colțul este ilustrat într-o imagine care însoțește acest text.

Colțul rotunjit al Operei din Nisa

Colțul rotunjit al Operei din Nisa

Plafonul sălii principale înfățișează Carul Soarelui, opera pictorului Emmanuel Costa. Decorațiunile exterioare din fier forjat au fost inspirate de opera lui Gustave Eiffel.

În partea de sus a clădirii există patru statui. Ele sunt opera sculptorului Raimondi și pot fi văzute de la intrarea principală. Statuile reprezintă cele patru Muze: Euterpe (Muzica), Melpomene (Tragedia), Thalia (Comedia) și Terpsichore (Dansul).

4_2015_Nice_Iulie 782

Artistul instalat în fata Operei

Clădirea este un spațiu cultural dedicat nu numai operei, dar și altor evenimente culturale precum concerte de muzică instrumentală și balet. De fapt Opera are ca angajați o orchestră, un corp de balet, un cor de adulți și un cor de copii. Soliștii vin aici pentru perioade mai scurte, în stagiuni.

Am vizitat Nisa în timpul verii, când toată lumea, inclusiv artiștii, se bucura de vacanță. Deci nu am putut intra în clădire. Dar am reușit să admirăm un alt fel de artă, pe stradă, chiar în fața operei. Artistul își instalase propria scenă în fața clădirii și încerca să atragă atenția si recompensa noastră.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s