Ilustrate din sudul Franței: Piața Garibaldi din Nisa

Am descoperit Piața Garibaldi din primele momente petrecute la Nisa, în timp ce ne deplasam de la aeroport spre hotel.

Piața este dreptunghiulară. Este un loc aglomerat datorită prezenței atât a localnicilor cât și a turiștilor. Arhitectura pieței este barocă. Clădirile au arcade prin care lumina zilei pătrunde ușor, aducând o mulțime de culori luminoase și pastelate care transformă piața într-un spațiu mediteranean unic, de neuitat.

Piața Garibaldi la Nisa; În fundal Capela Sfântului Mormânt

Piața Garibaldi la Nisa; În fundal Capela Sfântului Mormânt

Proiectată de arhitectul Spinelli, pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea, Piața Garibaldi este una dintre cele mai vechi piețe din Nisa. Ïn mijlocul ei exită o splendidă fântână arteziană.

Statuia lui Giuseppe Garibaldi înconjurată de fântână

Statuia lui Giuseppe Garibaldi înconjurată de fântână

Piața în sine a purtat mai multe nume de-a lungul timpului, o dovadă că a jucat un rol important în istoria locală. Piața s-a numit Împăratul Victor Amedeu III, Piața Republicii (în timpul revoluției), Napoleon și Sfântul Augustin. În 1870 Piața a primit numele actual, Garibaldi, în onoarea eroului născut la Nisa.

Vedere detaliată a statuii lui Garibaldi și a celor două statui de bronz ale leilor

Vedere detaliată a statuii lui Garibaldi și a celor două statui de bronz ale leilor

Ïntr-o broșură se spune că eroul a afirmat că el nu a fost nici francez, nici italian, ci a aparținut în primul rând orașului său natal. Locuitorii Nisei sunt deci foarte mândri de istoria și cultura lor locală.

Capela Sfântului Mormânt

Capela Sfântului Mormânt

Statuia lui Giuseppe Garibaldi este în mijlocul fântânii și în fața Capelei Sfântului Mormânt. Statuia, opera lui Antoine Etex, îl reprezintă pe Garibaldi, împreună cu două figuri de bronz simbolice, ale Franței și Italiei. Doi lei par că păzesc cele două statui.

În piață există multe restaurante ce se aliniază de-a lungul celor două laturi mari, opuse ale pieței. O linie de tramvai modernă taie piața în două. Tramvaiul leagă principalele puncte ale orașului. De aici se poate ajunge cu ușurință către orice punct turistic important, cum ar fi Promenade des Anglais, Portul Nisa, Piața Massena și orașul vechi.

Dacă nu se găsesc scaune în spațiile restaurantelor, atunci există bănci instalate în piață unde turiștii pot să-și tragă sufletul și pot admira Piața și atracțiile ei.

Advertisements
This entry was posted in Culture, Travelling and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s