Ilustrate din sudul Franței: Catedrala Sfânta Réparate din Nisa

Cunoscută mai ales sub numele Catedrala Sfintei Réparate, monumentul este de fapt Catedrala orașului Nisa și poartă două nume: Sfânta Maria și Sfânta Réparate, o fecioară martir, care a murit în anul 250. În limba franceză numele official al monumentului este Basilique-Cathédrale Sainte-Marie et Sainte Réparate de Nice. Sfânta Réparate este patroana spirituală a orașului Nisa.

Réparate a fost o tânără de aproape 15 ani, care a refuzat să renunțe la credința ei, în ciuda torturilor la care a fost supusă. A fost decapitată, iar rămășițele ei au plutit într-o barcă, pe mare, până când au fost salvate de către locuitorii Nisei. Se spune că un porumbel a călăuzit barca înspre Nisa, iar localnicii au descoperit-o și au îngropat-o. Pentru a onora memoria martirei localnicii au construit o capelă pe locul unde au fost îngropate rămășițele.

Cupola și clopotnița Catedralei Sfânta Réparate din Nisa, văzute de pe Dealul Cetății din Nisa

Cupola și clopotnița Catedralei Sfânta Réparate din Nisa, văzute de pe Dealul Cetății din Nisa

Catedrala este ușor de localizat pentru că se găsește în inima orașului vechi, în Piața Rossetti. A fost construită după modelul Catedralei Santa Susanna din Roma. Catedrala se sprijină pe o fundație în forma unei cruci latine și are o cupolă decorată cu dale colorate în stil genovez. Clădirea este faimoasă datorită stilului baroc și este de o frumusețe uluitoare.

Interiorul baroc grupează zece capele dedicate unor sfinți și martiri printre care Alexandru, Bartolomeu, Sfânta Rosalia, Fecioara Maria, Sfântul Iosif, Sfinții Mucenici și Sfântul Ioan Botezătorul.

Catedrala are trei orgi: una deasupra pronaosului, alta în brațul nordic și o a treia în sala de repetiții pentru corul catedralei.

De o splendoare aparte Catedrala Sfânta Réparate din Nisa rămâne una dintre cele mai importante capodopere arhitecturale ale artei baroc din Nisa.

Advertisements
This entry was posted in Culture, Travelling and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s