Ilustrate din sudul Franței: Bazilica Notre-Dame de la Nisa

Trebuie să recunosc că nu știam de existența cuvântului “bazilică” în limba română. L-am descoperit cu ocazia vizitei la Nisa. Pe vremea educației mele nu l-am auzit vreodată pomenit în școală poate și pentru faptul că pe vremea aceea biserica și tot ce era legat de religie era un subiect neabordabil.

La origine, o “bazilică” era un loc unde se organizau adunări publice, judecăți, procese sau târguri. În perioada de glorie a Imperiului Roman cuvântul a început să fie folosit pentru a numi un așezământ religios.

2015_Nice_Iulie 727

Bazilica Notre-Dame din Nisa este cel mai mare lăcaș de cult din oraș. Situată în centrul orașului, bazilica a fost construită în secolul al XIX-lea, în stil neo-gotic, după proiectul arhitectului Louis Lenormand.

Cronicile vremii spun că planurile de înălțare a bazilicii au îndeplinit nu numai gusturile și cerințele generoase ale donatorilor, dar au urmat și regulile urbanistice ale vremii.

2015_Nice_Iulie 725

Stilul neo-gotic s-a născut ca reacție la apariția stilului arhitectural neoclasic, stil care a dominat primii ani ai secolului al XIX-lea. Promotorii stilului neo-gotic au preluat anumite caracteristici gotice medievale în arhitectura acelor ani.

Asemănătoare cu Catedrala Notre-Dame din Paris, Bazilica din Nisa are două turnuri pătrate și trei pridvoare. Două statui ale Fecioarei Maria decorează monumentul: una se găsește în partea de sus a clădirii, iar a doua se află în fața ferestrei circulare principale.

Fereastra principală este circulară, ca o rozetă. Are motive decorative și linii ce sugerează un trandafir. Rolul ferestrei este nu numai decorativ, ci și funcțional: filtrează lumina naturală și pune mai bine în valoare interiorul.

Bazilica a devenit faimoasă nu numai pentru stilului său arhitectural, dar și datorită vitraliilor sale remarcabile precum și prezenței unei copii a Sfintei Familii, o pictură de Murillo.

Vitraliile ilustrează scene și personaje biblice printre care Fecioara Maria înconjurată de Iosif, Ioachim, Pavel, Rafael, Gabriel, patriarhii și apostolii.

Fiind cu siguranță o bijuterie a patrimoniului mondial, Bazilica Notre-Dame din Nisa nu este doar un loc retras pentru rugăciuni și slujbe religioase, dar și un spațiu potrivit pentru concerte.

Advertisements
This entry was posted in Culture, Travelling and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s