Ilustrate din sudul Franței: Ceramica tradițională din Provence

Un tărâm al culorilor vii și contrastante, Provence este bine oglindită în meșteșugurile tradiționale, prezente în special în zona orașului vechi în Nisa.

Meșteșugul fabricării vaselor de ceramică este o îndeletnicire veche, care a apărut la începuturile omenirii. Este una dintre cele mai vechi forme de artă. Arta modelării unui vas de ceramică nu s-a schimbat prea mult, din anii începuturilor omenirii până în zilele noastre.

2015_Nice_Iulie 910plates3

Prelucrarea ceramicii presupune deprinderi speciale. Un meșter ceramist are nevoie de lut umed, pe care îl pune pe roată, ca mai apoi să îl transforme într-o operă de artă. Ceea ce obține pe roată merge apoi la cuptor pentru ardere. Vasele de lut sunt decorate cu forme, motive și culori care dau o identitate creației. În funcție de acestea, spațiul unde a fost creat vasul este ușor identificat.

2015_Nice_Iulie 913-minibowls

La începutul secolului al XX-lea, apariția vaselor de gătit metalice a condus la ignorarea ceramicii pentru o bună bucată de vreme. Noile materiale ale vremii cum ar fi aluminiul, fonta și oțelul inoxidabil deveniseră concurenții ceramicii ca material principal pentru fabricarea vaselor de buc.ătărie.

2015_Nice_Iulie 908oliviere

Deși nu există urme cunoscute de ceramică antică și medievală în zonă, Vallauris este unul dintre centrele cele mai cunoscute în Provence, Franța.

Vallauris era deja bine cunoscut în întreaga lume pe la sfârșitul secolului al XIX-lea datorită acestei îndeletniciri locale. Producția de ceramică de Vallauris a înflorit mai ales în jurul 1960, când Picasso a descoperit zona și a văzut creațiile artiștilor locali. De fapt, Picasso a reînviat arta ceramicii în zonă, iar numele său a fost suficient pentru revigorarea unui meșteșug atât de vechi. Picasso a fost impresionat de maniera expresivă a artiștilor ceramiști, lucru care l-a determinat să creeze el însuși ceramică în Vallauris.

Cu ani în urmă am primit de la prieteni câteva piese de ceramică din Provence. Dar numai văzând standurile de ceramică la Nisa, am remarcat frumusețea și stilul inconfundabil al regiunii: armonia sudului este zugrăvită de o manieră unică pe fiecare vas. Elementele grafice, formele și culori strălucitoare vorbesc de la sine.

Greierele, simbolul ancestral al sudului

Greierele este un simbol folosit la scară largă în sudul Franței, ca element decorativ pentru ceramica produsă de meșterii locali. Ei spun că acesta aduce noroc și fericire.

2015_Nice_Iulie 911cigale

Nu există niciun magazin tradițional în Nisa fără greieri. Sunt greieri de toate formele, mărimile și stilurile. În credința locală se spune că Dumnezeu a trimis greierii pe pământ ca să întrerupă siesta oamenilor și deci să-i ajute pe aceștia să nu devină leneși.

Am auzit de multe ori greierii în Nisa. Masculii de fapt fac zgomotul acela caracteristic. Oamenii de știință au descoperit că sunetul lor măsoară în jur de 120 de decibeli, ceea ce este suficient de puternic.

Cum se fabrică ceramica în Provence

Ceramiștii din Provence folosesc argila. Când este gata pe roata olarului, vasul încă umed este ars de două ori într-un cuptor. Adăugarea smalțului este următoarea etapă. Rolul acestuia este de a proteja și prelungi viața vasului.

Ceramica din piețele tradiționale din Nisa

Se pot cumpăra multe produse de ceramică în Nisa: râșnițe cu ierburi din regiune, vase de unt, farfurii, platouri, căni, boluri, linguri, precum și greieri ce pot fi atârnați pe pereți. Vasele sunt decorate cu buchete de lavandă, struguri, flori sălbatice și multe altele.

Advertisements
This entry was posted in Culture, Travelling and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s