Ilustrate din sudul Franței: Centrul vechi al orașului Nisa

Una dintre zonele cele mai captivante ale Nisei este cartierul orașului vechi. Localnicii spun că sufletul și inima Nisei bat în centrul vechi, unde turiștii sunt întâmpinați de străzi înguste ca niște coridoare, pline de restaurante, cafenele și magazine miniaturale cu produse de artă locală.

O cină în centrul vechi al Nisei

O cină în centrul vechi al Nisei

Centrul vechi al Nisei este situat între Dealul Cetatii și Marea Mediterană. Arhitectura centrului vechi se armonizează natural cu bisericile baroce și piețele mici, medievale. Proprietarii caselor atârnă și astăzi rufele la uscat, în fața ferestrelor lor, precum făceau strămoșii lor în evul mediu. Adesea turiști pot vedea proprietarii caselor uitându-se pe ferestre, la trecători.

O casă la colț de stradă în centrul vechi al Nisei

O casă la colț de stradă în centrul vechi al Nisei

Centrul vechi conservă bine răcoarea, chiar și în zilele de vară, atunci când este caniculă. Aici există un sistem de ventilație naturală ingenios, care a fost conceput în funcție de configurația și orientarea caselor. Este uimitor să vezi că arhitecții au găsit o astfel de soluție tehnică cu multe secole în urmă.

Una dintre cele mai frumoase străzi înguste din centrul vechi al Nisei

Una dintre cele mai frumoase străzi înguste din centrul vechi al Nisei

Sistemul de ventilație a clădirilor este natural. Casele au rețele de aerisiri care permit aerului rece de pe străzi să circule în interiorul curților.

Toate casele sunt vopsite în culori pastelate. Fiecare casă este o individualitate. Niciuna nu seamănă cu cealaltă. Cu toate acestea casele au un element arhitectural comun: obloanele ferestrelor de culoare albastru verzui pal, întotdeauna pregătite să filtreze lumina soarelui.

Centrul vechi al Nisei este locul unde vechiul dialect niçoit este vorbit și astăzi, mărturie sunt plăcuțele cu numele străzilor, întotdeauna bilingve.

Plăcuță bilingvă cu numele străzii în franceză și niçoit

Plăcuță bilingvă cu numele străzii în franceză și niçoit

Curtea Saleya este paralelă cu Calea englezilor (Promenade des Anglais). Calea englezilor este de fapt un culoar pe faleză, unde circulă mașini, pietoni, dar și bicicliști, de-a lungul țărmului.

Curtea Saleya este renumită pentru piața de flori (Marché aux Fleurs), un loc emblematic de care localnicii sunt foarte mândri. Piața este un spațiu pietonal și comercial în care florari și mesteșugari expun produsele lor, de la flori, fructe, legume la lavandă, săpun, parfum, usturoi și ierburi de Provence.

Marché aux Fleurs

Marché aux Fleurs

Piața este deschisă până la prânz, cu excepția în zilele de luni. Amiaza este momentul în care vânzătorii se retrag pentru a face loc restaurantelor. Proprietarii acestora își instalează mesele și scaunele ca să-și întâmpine clienții.

Ce mâncăruri tradiționale am încercat:

  • Socca, fel de clatită din făină de năut, apa și ulei de măsline;
  • Pește proaspăt și fructe de mare;
  • Mai multe feluri de pizza;
  • Rizotto;
  • Supa de ceapă, o supă tradițională cu origini în epoca romană. Ni s-a spus că este un fel de mâncare tradițională din zona Lyon;
  • înghețată Fennochio;

Ne-am dus să testăm celebra înghețată Fennochio. Cofetăria are o colecție impresionantă de arome de înghețată, inclusiv lavandă, trandafir, miere, nuci de pin, tiramisu, ciocolată, portocală, ardei iute, ghimbir, mac, iasomie și avocado. Colecția de arome mai include înghețată pinacolada, de cactus, bere, roșii, busuioc și multe altele.

Patrimoniul Centrului vechi include o serie de monumente celebre printre care Palatul Lascaris, Piața Rossetti, Catedrala Sainte Reparate și multe altele.

Aromele de lavandă și cele ale săpunului de Marseille sunt peste tot. Magazinele mici oferă ceramică lucrată manual, inclusiv greieri din ceramică, simbolul universal al sudul Franței.

2015_Nice_Iulie 1073

Am cumpărat lavandă, diferite modele de greieri și miniaturi de ceramică. Am reușit să aducem acasă o parte a sudului însorit, simboluri ale unei culturi și tradiții ancestrale.

Mai multe ilustrate din centrul vechi al orașului Nisa

Advertisements
This entry was posted in Culture, Travelling and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s