Ilustrate din sudul Franței: Éze, un veritabil cuib de vulturi

Éze este o așezare rurală, cu aproape 3000 de locuitori, între Nisa și Monaco.

Satul Éze este faimos pentru centrul său medieval și Capela de la Sainte Croix, cea mai veche clădire din sat, care datează din 1306. Satul este, de asemenea, renumit pentru poziția sa geografică. Situat pe o creastă de deal, satul oferă posibilitatea de a admira priveliștea către mare, care este absolut unică. Satul mai adăpostește o grădină botanică, cu o colecție bogată de cactuși și alte plante exotice.

Éze, un cuib al vulturilor

Éze, un cuib al vulturilor

Situat la aproximativ 430 de metri deasupra nivelului mării, satul mai adăpostește de asemenea un castel construit în secolul al XII-lea. Castelul este amplasat pe un vârf de deal, acoperind întreaga sa creastă. Datorită acestor particularități, satul este comparat cu un cuib de vulturi. Centrul satului este bine fortificat și în vremurile tulburi ale istoriei sătenii se adăposteau de dușmani în castel.

Satul în sine este o miniatură și de aceea este captivant, chiar dacă în ultima vreme a fost populat cu magazine moderne, adaptate contextului medieval. Magazinele sunt în camere mici, de piatră, unde opere de artă îndeamnă vizitatorii să le cumpere, la prețurile de rigoare, adică inaccesibile.

O stradă medievală în Éze

O stradă medievală în Éze

Localnicii vorbesc o franceză a sudului, deschisă și relaxată, care este, probabil, influențată de dialectul local, similar cu limba monegască, vorbită în Monaco. Dialectul are de asemenea unele influențe din limba occitană. Nu departe de aici, în zona veche a orașului Nisa, am observat că numele străzilor sunt afișate în două limbi: în franceză și în dialectul local, Niçois.

Pașii lui Friedrich Nietzsche, filosoful german, au fost prin Éze, în secolul al XIX-lea. Localnicii spun că temperaturile ridicate ale sudului l-au ajutat să reflecteze asupra temelor sale filosofice.

O casă tradițională de lângă centrul satului medieval Éze

O casă tradițională de lângă centrul satului medieval Éze

În timp ce așteptam autobuzul pentru a merge la Monaco, am avut o oră pe care am dedicat-o unei vizite la Fragonard și Galimard, două fabrici tradiționale de parfum ce sunt bine cunoscute în întreaga lume. A fost interesant să descoperim metodele tradiționale și moderne de fabricare a parfumurilor în patria parfumurilor.

Casa de parfumuri Fragonard a fost fondată de Eugene Fuchs în Grasse, în anul 1926. Creatorul a împrumutat numele Casei de la Jean-Honoré Fragonard, pictorul de faimă mondială, fiu al acestor locuri. Casa Fragonard are în portofoliu aproape 100 de parfumuri.

Casa de parfumuri Galimard a fost creată de către John Galimard în Grasse, în anul 1747. A furnizat produse cosmetice precum unguente și parfumuri caselor regale ale vremii. De-a lungul veacurilor Casa Galimard a reușit să-și păstreze originalitatea și secretele meșteșugului, ceea ce a contribuit la faima mondială de astăzi.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s