Spărgătorul de nuci: Un simbol al Crăciunului fără vârstă

În ultimii 15 ani, in familia noastră nu a existat niciun Crăciun fără “Spărgătorul de nuci”, fie re-vizionarea unui spectacol de balet sau a unui desen animat. Recent, ne-am dus să vedem un spectacol de balet montat de Moscow City Ballet, care a efectuat un turneu prin mai multe țări, printre care Belgia.

chinese_dancers

Spărgătorul de nuci (Sursa: Facebook)

Am ajuns la locul spectacolului și nu am văzut nici o orchestră. M-am gândit că sunetul în difuzoare va fi nepotrivit, dar totul a funcționat surprinzător de bine. În cele din urmă nu am observat nici o diferență între sunetul înregistrat și sunetul veritabil al unei orchestre.

Povestea

Povestea se derulează în Ajunul Crăciunului. Adulți și copii se adună în jurul unui pom de Crăciun. Copiii primesc daruri. Clara, unul din personajele principale ale poveștii, primește un spărgător de nuci din lemn, din partea lui Drosselmeyer, o figură misterioasă locală. Frits, fratele Clarei, strică jucăria. După miezul nopții povestea merge mai departe ca o călătorie prin tărâmuri magice, cu șoareci, soldați și o lume personificată a dulciurilor. Povestea se concentrează pe puterea magică a Crăciunului și are un mesaj clar și simplu.

dancersss

Spărgătorul de nuci (Sursa: Facebook)

Artiștii

Înainte de spectacol am citit unele comentarii critice publicate recent pe internet. Trebuie să recunosc că mă așteptam să văd un spectacol obișnuit, cum nu auzisem de Moscow City Ballet înainte. Se pare că am fost victimele reputației Baletului Bolshoi, o referință în lumea artistică. Nu puteam crede că o altă echipă se poate ridica la înălțimea Baletului Bolshoi sau chiar mai sus de aceasta.

Nu sunt expert, nici critic autorizat, dar spectacolul a fost perfect.”Dansatorul perfect nu a dansat niciodată“, spunea cineva! Aceasta ar fi replica ce mi-ar plăcea să o dau unor critici care au menționat că spectacolul a fost slab.

Este adevărat că artiștii de la Moscow City Ballet trebuie să-și folosească abilitățile lor artistice și tehnica de dans, cu mare măiestrie, pentru a câștiga încrederea publicului și deci pentru a-și clădi o reputație artistică în lumea baletului. Cei mai mulți dintre artiști au fost instruiți în școli rusești. Ei mențin vie vechea tradiție a baletului rusesc. Nimeni nu s-a îndoit de aceasta în seara spectacolului!

Spectacolul s-a bazat pe o coregrafie dinamică și pe tehnici fine de dans, combinate cu mișcări subtile, bine legate într-o expresie corporală autentică. Aceasta a fost o provocare căreia interpreții i-au făcut față cu ușurință.

The Nutcracker performance

Spărgătorul de nuci (Sursa: Twitter)

Spectacolul ca atare a adus în scenă un suflu proaspăt al școlii rusești de balet. Coregrafia și luminile au mers mână în mână cu expresia corporală a dansatorilor. Fiecare parte a corpului lor a filtrat muzica și a transmis-o publicului cu fiecare dintre fibrele lor musculare. Dansatorii au dovedit-o cu eleganță profesională pe scenă.

Muzica

Muzica lui Ceaikovski este o capodoperă universală, strălucind prin combinații unice de dans si armonii simfonice bogate, care nu și-au pierdut din autenticitate.

Cu mișcări impresionante, eleganță și vivacitate muzica provoacă emoțiile pe care publicul are nevoie să le simtă de Crăciun.

“Spărgătorul de nuci” rămâne una dintre cele mai populare lucrări de artă, care bucură încă pe oricine, fie că este vorba de copii, bătrâni, iubitori sau neiubitori de balet și muzică.

Spărgătorul de nuci: Album photo

 

Advertisements
This entry was posted in Culture, Music and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s